Tidigare projekt

Här kan ni läsa om några av de projekt vi arbetat med tidigare inom olika verksamheter.

Kultur i mellandagarna

Kreativa pedagoger besökte kulturevenemanget “Mat och musik i mellandagarna” i Haninge kulturhus. Där hade vi inomhus-premiär med vårt Lekotek och det gjorde stor succé. Tillsammans med flera andra kultur- och samhällsaktörer i kommunen bjöd vi Haninges barn och vuxna på en lekfull upplevelse.

Drakspaning i Jordbro

Vi dukade upp vårt drakologiska laboratorium i Jordbro Parklek under deras Vinterkul. Där undersöktes alla möjliga märkliga fynd. Tillsammans med ett observant gäng barn och vuxna gick vi även på drakspaning och hittade flera spännande spår att utforska. Framförallt var det en Frostsvävare som varit i farten och skapat isskulpturer av alltifrån skatter till bestick, myrägg och någons strumpor.

Vampyrworkshop Sollentuna bibliotek

Tre dagar under läslovet besökte vi biblioteken i Edsberg, Rotebro och Sollentuna med vår vampyrväska. Där rekryterade vi flera nya vampyrjägare och tillsammans delade vi kunskaper och erfarenheter av vampyrer i området. Det skapades även fantasifulla iscensättningar, foton och kollage i Stora och Lilla fotostudion.

Sommar på Rudan i Haninge kommun

Många kära återseenden när Kreativa pedagogers Lekotek fick den stora äran att avsluta Sommar på Rudan. Liksom förra gången vi var på besök möttes många barn och vuxna i leken. Med oss hade vi även våra proffsiga sommarjobbare som anordnade uppskattade hopptävlingar och teaterutmaningar.

På turné i Sollentuna

Under en härlig vecka i augusti turnerade vi runt tillsammans med Sollentunas mobila bibliotek. Vi hade med oss vårt Lekotek och besökte Rotebro, Edsberg och Malmparken i Sollentuna. Flera besökare valde att återkomma för att leka vid alla våra stopp. Inte ens när vi överraskades av ett skyfall upphörde lekandet.

Skapande skola – Lekoteket

Det var ett härligt återseende när Kreativa Pedagoger återigen besökte Rotebro för att genomföra Skapande skola-projekt. Denna gång bestod skapandet i rollek och improvisation med koppling till skolans arbete med språk, värdegrund och samspel. Det blev säsongspremiär för vårt Lekotek och vi kunde inte haft mer tur med vädret. Eleverna lekte, språkades och samarbetade hela dagen i skugga och solsken.

Skapande skola – Det fantastiska huset

Återigen besökte vi Rotebro i dagarna två och mötte upp årskurs 7-8 för att tillsammans skapa berättelser, rum och karaktärer till Det fantastiska huset. Kreativiteten flödade när eleverna tecknade, målade, skrev, byggde, ljussatte och fotograferade otroliga berättelser. Vi fick bland annat följa med på ett dramatiskt äventyr i skogsrummet och en stökig efterfest i laboratoriet. Så roligt att se eleverna ta sig an materialet och skapa något vi själva aldrig kunnat föreställa oss.

Skapande Skola – Drakologer på uppdrag

Kreativa pedagoger besökte åk 1-3 på en skola i Sollentuna med drakologiväskan. Detta besök finansierades genom Kulturrådets bidrag för Skapande skola som ska främja möten mellan elever och professionella kulturaktörer, för att på sikt bidra till att konst och kultur integreras i skolan. Tillsammans gjöt och målade vi lockägg i gips, gjorde fältstudier, och skrev och tecknade egna vykort med drakrunor.

Drakarnas hemliga liv – workshop i drakologi

Professorerna i drakologi och deras två assistenter besökte under sportlovet Sollentuna och Rotebro bibliotek för att få lite hjälp med sin forskning. Barnen som kom på drop-in fick skapa drakägg i gips, skriva meddelanden och teckna vykort till drakarna på deras eget skriftspråk samt undersöka färska spår i laboratoriet. Vi visade även upp väskorna med vår drakologiska utrustning, tidigare fynd och alla drakskatter vi samlat på oss. Tack vare de barn som besökte oss har vi nu massor med ny kunskap om drakar och flera spännande hypoteser att gå vidare med!

Normkreativ workshop – karaktärsverkstad och fotostudio

Under Haninge kommuns Regnbågsvecka gästade Kreativa Pedagoger Brandbergens bibliotek. Där fick de besökande möjlighet att skapa egna karaktärer och scener med inspiration från böcker, spel och övrig populärkultur. Utifrån värden som representation, mångfald och barns rätt att uttrycka sig själva och sin identitet erbjöd vi material som inspirerade till uttrycksfulla och unika figurer.

Vinterworkshop på Stadsmissionen

Det var glädje, kreativitet och fullt ös när Kreativa Pedagoger besökte en av Stadsmissionens familjeträffar på Mötesplats Mariatorget. Vi höll en skapande workshop för familjerna som tillsammans gjorde snöglober i olika tekniker. Vi upplevde förundran över kemin i glasgloberna som fick snön att virvla och falla sakta och skapade egna små världar av snö i tryck och collageteknik.

Fortbildning och workshop i fotografi

Fotografi var temat för denna fortbildning med workshop på Förskolan Globen-Kulan. Vi startade upp med en föreläsning som berörde fotografins historia, teoretiska begrepp samt inspirerande exempel från såväl kända fotografer som kreativa barn. Därefter samarbetade pedagogerna för att skapa fantasifulla och magiska bilder genom iscensättning av både miljöer och karaktärer.

Vampyrworkshop på Västerhaninge bibliotek

Under läslovet bjöd vi in till mysryslig vampyrworkshop tillsammans med Västerhaninge bibliotek. Där rekryterade vi ett gäng fantastiska vampyrjägare som bidrog med kunskap om vampyrers levnadsvanor. Vi gick också igenom nödvändig utrustning för att spåra och skydda oss mot dem. Tillsammans skapade vi sedan nya bilder och berättelser att använda i vårt fortsatta gemensamma arbete.

Lekoteket på Familjefest i Brandbergen

Lekoteket engagerade både barn och vuxna när hyresgästföreningen i Brandbergen anordnade Familjefest i samarbete med Haninge kommun. Kreativa Pedagoger passade även på att uppmärksamma rörelsen “International Fairy Tea Party” som syftar till att fira lek och fantasi världen över. Vi åt bakelser, tog flygturer och nattade småtrollen ända tills självaste jultomten kom på besök.

Spontanlek på Rudan

På uppdrag av Haninge kommun anordnade Kreativa Pedagoger ett lekotek för fantasifulla möten mellan barn och vuxna. I lekoteket kan den som vill växla mellan olika roller i leken genom såväl kläder och rekvisita från vårt klädförråd som genom inbjudande miljöer. Det var många besökare som drog upp storgäddan, handlade i fiskaffären, lagade en gourmet middag i köket samt avnjöt den goda maten som serverades i restaurangen. Även käppdjuren fick smaka på nyskördade grönsaker från grönsakslandet.

Workshop i trycktekniker

Kreativa Pedagoger har under våren anordnat fortbildning med tillhörande workshops på ett föräldrakooperativ i södra Stockholm. Vid detta tillfälle, med fokus på tryckteknik, hade vi dukat fram en buffé av olika material att experimentera med. Inspiration hämtades bland annat från olika barnboksillustratörer. Vi inledde med en teoretisk föreläsning och avslutade med gemensamt stationsarbete där pedagogerna fick prova på olika trycktekniker samt sätta ord till sina färdiga verk.

Fortbildning med tema färg

Kreativa Pedagoger besökte föräldrakooperativet Globen-Kulan och höll fortbildning på temat färg. Vi gick igenom grunderna i färglära, pratade om olika sorters färg och papper, och kom tillsammans med idéer och inspiration. Sedan fick pedagogerna utforska arbete med färg på annorlunda sätt. De experimenterade med actionpainting och byggde färgglada ljusinstallationer.

Harry Potter

En klass i åk 5 fick, efter att ha läst Harry Potter och de vises sten, ett antagningsbrev från Hogwarts skola för häxkonster. Till brevet hörde en väska med allt de kunde tänkas behöva i den nya skolan. Allt förutom en trollstav. Vilket ledde till studier av olika träslag med anknytning till magi och folktro samt egenhändigt designade trollstavar.

Konstpedagogiskt projekt på Moderna muséet

Hanna höll i en uppskattad konstvisning för femåringar, som med inlevelse också deltog i att analysera och berätta för varandra om olika konstverk. De fick arbeta med skisser på muséet och därefter välja konstverk att göra egna parafraser av när de kom tillbaka till förskolan.

Professorer i drakologi på Umbra Lyceum

Vi deltog i magilajv på Rockelsta slott där karaktärerna Professor Rosenknopp och professor Bärnsten undervisade elever på magiskolan Umbra Lyceum i drakologi. De fick lära sig allt om fältarbete, olika drakarter, att följa spår och skapa för att ta hand om drakarna i närheten av skolan.